Orrery

Sofie Stal is in 2018 afgestudeerd aan de "Academie voor Edelsmeden van Ben van Helden" (Zeist, Nederland). Voor haar afstuderen ontwierp en creëerde ze een sieraad dat resulteerde in het collier "Orrery".


Sofie vond de inspiratie voor het sieraad in oude globes en 17e-eeuwse planetaria, maar ook in de space age en popart couture en design uit de jaren zestig.


Het collier bestaat uit drie verschillende objecten: 'Globe', 'Saturn' en 'Orbit'. De drager kan kiezen welk object hij/zij wil dragen. De drie objecten kunnen ook worden gezien als onafhankelijke artefacten.


De "Globe" bevat een lichtelement dat bediend kan worden door de "Globe" te openen. Wanneer het sieraad in gedempt licht of in een donkere ruimte wordt gedragen, krijgt het een andere dimensie. Aan de ene kant staat de drager dan in het middelpunt, doordat de toeschouwer wordt aangetrokken tot het licht dat uit het sieraad straalt. Aan de andere kant wordt de drager onderdeel van de ruimte waar hij / zij zich bevindt, omdat het licht wordt gereflecteerd op de muren en het plafond. Hierdoor versterkt het gevoel dat de drager zich onder een sterrenhemel bevindt, of sterker nog zich ergens in het universum. De toeschouwer ziet een gloeiende bol branden ter hoogte van het hart van de drager van het sieraad en zo wordt het licht het symbool van het leven.

 

Video film project

Sofie Stal werkte samen met Judith Stal en Raoul Kelner aan een korte performance film waarin de "Orrery" de hoofdrol speelt. Beetje bij beetje onthult de film de "Orrery" . Aan het einde van de film wordt de betekenis van de verschillende objecten duidelijk. De film werd gemaakt met een zeer klein budget.  Judith Stal heeft de opnames gemaakt en Dirk Renkema heeft samen met Sofie de film gemonteerd. Raoul Kelner heeft de muziek gecomponeerd. Kijk de film! Het duurt ongeveer 6 minuten →

Orrery Pictures